Wat is diabetes type 2?

Diabetes is een chronische aandoening waarbij het bloedsuikergehalte verhoogd is. Dit kan twee oorzaken hebben: ofwel maakt het lichaam onvoldoende insuline aan, ofwel is de geproduceerde insuline onvoldoende werkzaam. Insuline is een hormoon dat wordt aangemaakt in de pancreas (alvleesklier).

Met behulp van insuline kan de bloedsuiker (glucose) de lichaamscellen(verbrandingsoventjes) binnen om er verbrand te worden. Wat niet onmiddellijk nodig is als brandstof wordt opgestapeld, eerst in de lever als glycogeen, nadien als reservevet inde vetweefsels. Ook hierbij is insuline nodig.

Bij niet-diabeten wordt net zoveel insuline geproduceerd als nodig om de glucose in het bloed op een normaal peil te houden.

Bij diabetes mellitus type 2 is aanvankelijk nog insuline aanwezig maar deze werkt onvoldoende door de insulineresistentie (de insuline kan niet binnen in de cellen. Hierdoor blijft er ook teveel glucose rondcirkelen in het bloed.

De behandeling bij type 2 is er in eerste plaats om te zorgen dat de werking van de aanwezige insuline verbeterd wordt. Dit kan door een voedingsaanpassing, aangevuld met anti-diabetica (medicatie). Nadien is na verloop van tijd mogelijk aanvullend insuline nodig.

Een behandeling van diabetes is noodzakelijk omdat te hoge bloedsuikers zowel op korte als op lange termijn tot gezondheidsproblemen kunnen leiden. Op korte termijn kan u door diabetes te maken krijgen met uitdroging of zelfs bewustzijnsverlies, op lange termijn kan diabetes leiden tot hart- en vaatproblemen. Talrijke studies tonen aan dat een goede behandeling van zowel de bloedsuikers als de andere risicofactoren voor hart- en vaatlijden deze verwikkelingen kan voorkomen. Als u voldoende aandacht schenkt aan uw behandeling en aan uw voeding en lichaamsbeweging, kan u een even actief en lang leven leiden als mensen zonder diabetes.

De diabetesbehandeling steunt in feite op 3 elementen:

  1. een gezonde levensstijl (gezonde voeding, voldoende lichamelijke activiteit, gezond gewicht en niet roken)
  2. gebruik van medicatie: medicatie die de bloedsuiker verlaagt en vaak ook medicatie om het hart- en de bloedvaten te beschermen
  3. goede medische opvolging om eventuele verwikkelingen op tijd op te merken en af te remmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *